ΑΡΘΡΑ

Εντυπωσιακό: Live το άνοιγμα σαρκοφάγου στην Αίγυπτο

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πιστεύεται ότι στη σαρκοφάγο βρίσκεται μια μούμια ενός υψηλόβαθμου αιγύπτιου ιερέα.

discovery_mummy

Συγκίνηση σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η ζωντανή μετάδοση του ανοίγματος μιας σαρκοφάγου στην Αίγυπτο από το Discovery Channel. Continue reading «Εντυπωσιακό: Live το άνοιγμα σαρκοφάγου στην Αίγυπτο»

Το όραμα τού Καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη για το Ασκληπιείο τής Επιδαύρου

ΠΗΓΗ: ΔΙΑΖΩΜΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ
ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ
ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΑΣΗΣ

Πατήστε στην εικόνα για την παρουσίαση σχετικών διαφανειών:Asklepieion_Epidaurus

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της χώρας μας, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά την περίοδο 2012 – 2013 το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη των Αθηνών). Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση και ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον, στοιχείο που τον καθιστά έναν χώρο με οικολογικό περιεχόμενο, κατάλληλο για περίπατο και για εκπαίδευση. Continue reading «Το όραμα τού Καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη για το Ασκληπιείο τής Επιδαύρου»

Βρέθηκε στην Πομπηία θερμοπωλείο,το φαστ φουντ τής αρχαιότητας. Πουλούσαν ψωμί με αλατισμένο ψάρι, τυρί, φακές και κρασί.

ΠΗΓΗ: Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

pompeii_parco_archaeologico_termopolioΈνα θερμοπωλείο, το φαστ φουντ της αρχαίας Πομπηίας, ήρθε στην επιφάνεια μετά από νέα αρχαιολογική ανασκαφή. Continue reading «Βρέθηκε στην Πομπηία θερμοπωλείο,το φαστ φουντ τής αρχαιότητας. Πουλούσαν ψωμί με αλατισμένο ψάρι, τυρί, φακές και κρασί.»

Βρέθηκε για πρώτη φορά αρχαίο πλοίο που είχε περιγράψει ο Ηρόδοτος

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αναδημοσίευση από Τhe Guardian

ship-herodotusΤον πέμπτο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε για τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια που είδε στο Νείλο. Στην πρώτη μεγάλη ιστορική καταγραφή του αρχαίου κόσμου, στο «Ηροδότου Ιστορίαι», ο Ηρόδοτος περιέγραψε λεπτομερώς σε 23 σειρές την περίπλοκη κατασκευής ενός «baris». Όμως, μέχρι σήμερα, δεν είχε βρεθεί κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις περιγραφές του ιστορικού. Continue reading «Βρέθηκε για πρώτη φορά αρχαίο πλοίο που είχε περιγράψει ο Ηρόδοτος»

Δήλος: Εικαστική εγκατάσταση σύγχρονης τέχνης για πρώτη φορά

ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

delos_Antony_GormleyΓια πρώτη φορά, η Δήλος, κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, θα «συνομιλήσει» με τη σύγχρονη τέχνη και συγκεκριμένα με έργα ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους εικαστικούς, του Βρετανού Άντονι Γκόρμλεϊ (Antony Gormley). Continue reading «Δήλος: Εικαστική εγκατάσταση σύγχρονης τέχνης για πρώτη φορά»

Το φθινόπωρο ανοίγει τις πύλες του το νέο Μουσείο Γουλανδρή στο Καλλιμάρμαρο

ΠΗΓΗ: LiFO

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ανακοίνωσε τα σχέδιά του για το νέο μουσείο, το νέο του λογότυπο, καθώς και την καλοκαιρινή έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην Άνδρο

neo-mouseio-goulandri

Στις αρχές του Φθινοπώρου ετοιμάζεται να υποδεχτεί το φιλότεχνο κοινό το επιβλητικό κτήριο το οποίο θα στεγάσει το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Continue reading «Το φθινόπωρο ανοίγει τις πύλες του το νέο Μουσείο Γουλανδρή στο Καλλιμάρμαρο»

Πόλεμος στο προϊστορικό Αιγαίο: ενδείξεις βίας και πολεμικής ετοιμότητας στη μινωική Κρήτη

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

crete_knossos_minoan_akrotiriΠόσο ειρηνικοί ήταν οι Μινωίτες; Γιατί δεν άφησαν εικονογραφία πολέμου, μαχών και τειχών παρά τις επαφές τους με άλλους, σύγχρονούς τους, ανατολικούς λαούς οι οποίοι συνήθιζαν τέτοιες αναπαραστάσεις; Continue reading «Πόλεμος στο προϊστορικό Αιγαίο: ενδείξεις βίας και πολεμικής ετοιμότητας στη μινωική Κρήτη»

Στο φως εντυπωσιακή τοιχογραφία τού Νάρκισσου στην αρχαία Πομπηία

ΠΗΓΗ: The New York Times

Αναδημοσίευση στα Ελληνικά: LiFO

Μοναδικής ομορφιάς εύρημα σε ανασκαφή 

narcissus_fresco_pompei
Ο Νάρκισσος κοιτάζει το είδωλό του στο νερό. Νωπογραφία σε αίθριο ρωμαϊκής οικίας, Πομπηία

Μία εκπληκτική τοιχογραφία που απεικονίζει τον Νάρκισσο να θαυμάζει την αντανάκλασή του ήρθε στο φως στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Πομπηίας. Continue reading «Στο φως εντυπωσιακή τοιχογραφία τού Νάρκισσου στην αρχαία Πομπηία»

Το «Διάζωμα» και το όραμα της Τριλογίας της Αθήνας

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νίκος Βατόπουλος

diazoma_the_athens_trilogyΓια το «Διάζωμα» ο σχεδιασμός ενός νέου επώνυμου πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, όπως είναι η Τριλογία της Αθήνας, είναι ένα όραμα εθνικού διαμετρήματος. Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στην πρώτη εκδήλωση του «Διαζώματος» για το 2019, στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος Σταύρος Μπένος όρισε τις βασικές συντεταγμένες για το τρίγωνο Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο. Continue reading «Το «Διάζωμα» και το όραμα της Τριλογίας της Αθήνας»

Δ. Παντερμαλής: «Η πλήρης επιστροφή των γλυπτών τού Παρθενώνα είναι η μόνη λύση»

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

pantermalis_return_of_parthenon_marbles.jpg«Η πλήρης επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι η μόνη λύση» δήλωσε σε εκπομπή του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου με θέμα την «Aντιδικία για το θέμα της λεηλασίας της Ακρόπολης» ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής. Continue reading «Δ. Παντερμαλής: «Η πλήρης επιστροφή των γλυπτών τού Παρθενώνα είναι η μόνη λύση»»