Ανακαλύφθηκε ναυάγιο πλοίου της Ρωμαϊκής εποχής (video) με ανέπαφους 100 αμφορείς γεμάτους λάδι, αλάτι, κρασί

ΠΗΓΗ: CityPortal

amforeis_majorca
Το σκάφος ηλικίας τουλάχιστον 1700 ετών – βυθίστηκε στον 3ο αιώνα π.Χ., μόλις 50 μέτρα απόσταση από την ακτή στο νησί της Μαγιόρκα με ανέπαφο το φορτίο του

Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου και ανακαλύφθηκε πρόσφατα ανοικτά των ακτών της Πάλμα, στο νησί της Μαγιόρκα.

Μία ομάδα καταδυόμενων αρχαιολόγων, αναστηλωτών, ειδικών στη ναυπηγική και κινηματογραφιστών του Ινστιτούτου Μελετών Ναυτικής Αρχαιολογίας των Βαλεαρίδων Νήσων, IBEAM, ανακάλυψαν στα τέλη Σεπτεμβρίου ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου της Ρωμαϊκής εποχής, γεμάτο με σφραγισμένους αμφορείς που περιείχαν λάδι αλάτι και κρασί.

Το ναυάγιο βρέθηκε μόλις 50 μέτρα από την ακτή, αφού ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο στις τοπικές αρχές ότι βρήκε κεραμικά θραύσματα στην παραλία.

Το «πολύτιμο» φορτίο το πλοίου βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο, καθώς οι 100 αμφορείς που μετέφερε για αιώνες είχαν προστατευτεί από τους τόνους άμμου που τους είχαν καλύψει. Τα υλικά που ανακτήθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Museu de Mallorca, όπου οι τεχνικοί αποκατάστασης πραγματοποιούν εργασίες αφαλάτωσης και συντήρησης των ευρημάτων.